“I choose to make the rest of my life
the best of my life!”

-Louise Hay

Hoogsensitiviteit

Uit een HSP-leven gegrepen:
Een teveel aan prikkels opdoen bij het wandelen door een drukke stad.
Drie keer verplaatsen in een restaurant bij een lunch met een vriendin die ook hoogsensitief is, omdat de muziek te hard staat, het licht te fel is of de mensen aan de tafel naast ons te druk zijn. Of deze: ik sta rustig en sereen een ontbijt te maken in de keuken, een meer gestrest gezinslid komt naast me staan en binnen no time voel ik me onrustig. Een laatste voorbeeld: na een feestje met veel andere mensen heb ik veel langer tijd nodig om alle indrukken te verwerken en houd ik langer een onrustig hoofd dan andere mensen die bij datzelfde feestje waren…

Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe een hoogsensitief persoon (HSP) dingen intenser kan ervaren dan anderen.
Herken je dit ook en wil je meteen weten wat ik hierin aan coaching, workshop en training te bieden heb? Scroll dan snel door naar onderaan deze pagina!

 

20% van de bevolking is hoogsensitief

Hoogsensitiviteit is een term die, gelukkig, steeds meer bekend is in onze samenleving. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en ongeveer 20 procent van de bevolking is hoogsensitief. Als je HSP bent, heb je een sterk ontwikkelde gevoeligheid voor prikkels uit je omgeving (zoals geluiden, geuren en emoties van anderen) en in jezelf. Dit maakt dat je vaak zeer empathisch, creatief en intuïtief bent, maar het kan ook zorgen voor overweldiging en stress.

Een tweede eigenschap van HSP’s is dat je zintuigen meer waarnemen en dat je deze informatie diepgaander verwerkt dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Dit betekent dat je situaties niet alleen oppervlakkig waarneemt, maar ook de details en subtiele signalen oppikt. Dit leidt vaak tot intensere reacties (qua stress en emoties) op bijvoorbeeld nieuwe situaties. Het gevoel voor nuance kan je helpen om sterke verbindingen met anderen aan te gaan en situaties vanuit verschillende perspectieven te kunnen bekijken. Toch kan je door deze intense verwerking ook vermoeidheid ervaren, vooral in drukke of chaotische omgevingen.

Kenmerkende uitspraken van een HSP:

-Ik voel me snel overprikkeld in mensenmassa’s, bij fel licht, harde geluiden, heftige emoties en stemmingen van anderen
-Ik krijg mijn hoofd niet echt tot rust na een drukke dag
-Soms weet ik niet of een gevoel van mij is of van de ander
-Ik kan me goed inleven in andere mensen en ook situaties vanuit meerdere standpunten bekijken
-Ik vergeet vaak om mezelf op één te zetten; ik ben meer gericht op anderen
-Ik houd erg van een harmonieuze sfeer
-Ik ben erg perfectionistisch en doe mijn best om geen fouten te maken
-Ik ben niet zo goed in het aangeven van mijn grenzen, waardoor ik snel moe en overprikkeld ben
-Ik doorzie dingen snel, doordat ik ook vaak ‘hoor’ wat niet gezegd wordt of meer details waarneem dan anderen
-Ik kan echt niet tegen onrechtvaardigheid
-Ik kan echt intens genieten van kleine dingen
-Ik kan op mijn intuïtie vertrouwen en vind vaak creatieve oplossingen voor een probleem

Het label hoogsensitief

Persoonlijk kwam ik er pas rond mijn 25e achter dat op mijn ‘overgevoelig zijn’ het label ‘hoogsensitief’ te plakken was. Ik ben niet zo’n fan van labels, maar het herkennen van de kenmerken ervan heeft me wel veel inzicht en tools opgeleverd om optimaler te leven als hoogsensitief persoon. Ik herken de valkuilen beter, zoals het moeilijk grenzen kunnen stellen, de emotie of pijn van een ander teveel meevoelen, altijd streven naar harmonie en conflicten liever uit de weg gaan of bijvoorbeeld te weinig verwerkingstijd nemen.
Inmiddels kan ik bijbehorende talenten ook inzetten, zoals het oog hebben voor details, situaties vanuit meerdere standpunten kunnen bekijken, snel verbanden kunnen leggen, intens kunnen genieten en creatieve oplossingen kunnen bedenken voor een (onverwacht) probleem.

 

Individuele coaching, workshop of training voor HSP’s

Wil jij ook meer kennis opdoen in het beter omgaan met de uitdagingen van je hoogsensitiviteit en de kwaliteiten ervan beter leren benutten? Wil je praktische, direct toepasbare oefeningen krijgen om meer rust en balans te ervaren?

Scroll snel naar de mogelijkheden hieronder en kijk of je zou kiezen voor individuele coaching, een workshop of een training. Wat mijn aanpak o.a. uniek maakt, is dat ik de eigenschap van hoogsensitiviteit ook vanuit energetisch perspectief belicht: wat gebeurt er in de energie? Je leert hoe je met redelijk eenvoudige oefeningen al veel profijt kan hebben om bijvoorbeeld de overprikkeling tegen te gaan of te voorkomen. Hierdoor voel je je steviger in je eigen energie en kracht.

Coaching, Workshop en Training hoogsensitiviteit

  • Individuele HSP-coaching

  • Workshop Helemaal oké als HSP!

    Herken, erken en ontdek jouw kwaliteiten en valkuilen als hsp

  • Training Hoogsensitiviteit als Kracht

    In 4 modules krijg je kennis en oefeningen over HSP en mindfulness, stress, energie en talenten.

Is overprikkeling trouwens altijd een teken van hoogsensitiviteit?

Nee, dat is het zeker niet. Je kan gevoelig zijn of je snel overprikkeld voelen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je hoogsensitief bent. Overprikkeling kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld migraine, een hersenschudding, autisme of adhd. Je gevoeligheid kan ook toenemen door stress, een onveilige opvoeding, gepest worden, trauma, angst of emotionele uitputting. In deze gevallen steek je als het ware je voelsprieten uit om de omgeving af te tasten op ‘gevaar’. Anders gezegd: je brengt je aandacht naar je omgeving en zo wordt je energieveld (het energetisch veld om je lichaam) groter en staat het eigenlijk nog meer open voor prikkels, waardoor je nog meer onrust, stress of angst kunt ervaren.

Hoogsensitiviteit daarentegen, heeft naast overprikkeling (doordat je zintuigen meer waarnemen en je zenuwstelsel gevoeliger is) ook de factor van de diepgaande verwerking die een grote rol speelt, wat bij bovengenoemde zaken niet het geval is

  • Ik moest even over een drempel worden geholpen om te (h)erkennen dat ik hooggevoelig was. Maar ik ben zo dankbaar dat Petra me daarin kon begeleiden. Stressklachten waar ik al jaren last van had, waren makkelijk te duiden en hadden soms een verrassend praktische oplossing. Daarna kreeg ik meer ruimte om de voordelen van het HSP-zijn beter te benutten. En dat zijn er nogal wat in mijn werk als consultant & psycholoog! Nu ik moeder ben van twee (hoog?) gevoelige kinderen, ervaar ik opnieuw de meerwaarde van dit traject.

    Rosa (HSP coaching)

  •  Petra heeft mij geholpen in te zien dat er meer in mij zit dan ik dacht. Onder haar begeleiding ontdekte ik een talent & kracht in mijzelf die ik eerder nooit kon benoemen. Ik begrijp mijzelf nu beter.

    Tijmen (HSP Coaching)

  • Hartcoherentie brengt mij (als hsp) een gevoel van vredigheid in een hogere energie. Een gevoel waarvan ik sterk heb gemerkt dat het mij mentaal helpt. Na een wat heftige periode heeft dit mij onder andere geholpen er beter uit te komen dan ik erin ging. Ook bracht het mij bewustzijn over bestaande gevoelens die ik al lang had, maar niet wist wat ze waren. Hierin heeft Petra mij super begeleid met veel kennis, een sterk empathisch vermogen en gevoel voor energie bij mensen. Ze luisterde aandachtig en legde alles uit wat ik nodig had op de juiste momenten. Ik ben er super blij mee! 

    Dean (hsp coaching mét hartcoherentie)

  • Petra is realistisch en kan je op een lieve manier een spiegel voorhouden. Dit doet ze niet om je dwars te zitten, maar om je heel bewust te maken van de dingen die je doet.

    Petra is heel praktisch ingesteld; je krijgt altijd opdrachten waar je echt mee verder kunt en ook op kunt terugvallen als het even niet zo goed gaat.

    Wanneer ik bij Petra ben geweest, voel ik me altijd opgelucht en lichter en heb ik vaak handvatten gekregen om weer stapjes vooruit te kunnen zetten.

    Sterre (HSP coaching)

Wil je je inschrijven of meer info?