Training Hoogsensitiviteit als Kracht
Deze training heb ik ontwikkeld voor mensen die al weten dat ze hoogsensitief zijn, maar die graag meer kennis op willen doen en oefeningen willen krijgen om hier in het dagelijks leven goed mee om te gaan.
De training bestaat uit 4 modules die op elkaar voortbouwen qua inhoud:
1. HSP en mindfulness
2. HSP en stress
3. HSP en energie
4. HSP: valkuilen en kwaliteiten / do’s & don’ts.
Hieronder lees je meer over de inhoud van elke module.
Resultaat van de training:
Na het doen van deze training snap je waardoor je overprikkeld raakt en weet je hoe je dit kunt voorkomen of oplossen. Je voelt je rustiger en hebt handige tools om meer uit je hoofd en in je lijf te komen, wat energie en ontspanning geeft. Zo ga je effectiever functioneren en voel je je meer in balans.
Inhoud van de 4 modules:
Module 1: HSP en mindfulness
Als hoogsensitief persoon ben je vaak zeer opmerkzaam (= mindful) op wat er in je omgeving gebeurt. Tegelijkertijd ben je vaak ook mindfull (met dubbel ll), wat betekent dat je hoofd ‘vol’ zit, door de vele prikkels die je in je opneemt gedurende de dag.
Misschien herken je wel het gevoel ‘geleefd te worden’. Je beleving van wat in het hier en nu gebeurt, gaat aan je voorbij door de constante stroom van gedachten in je hoofd, waardoor je je onrustig voelt.
Mindfulness is een aandachttraining. De kunst is om op de juiste manier mindful te zijn, te kijken waar je je aandacht op richt, op je omgeving of op jezelf, want dit kan in veel situaties voor een HSP precies het verschil maken in al dan niet overprikkeld raken. Hoe minder overprikkeld je bent, hoe minder lange verwerkingstijd je brein heeft, hoe rustiger je je voelt.
In deze module leer je om los te komen van het leven op de automatische piloot en krijg je een aantal oefeningen om je aandacht tot rust te brengen, beter te sturen en te richten op wat voor jou belangrijk is op dat moment. Als je mindful bent, verbind je je op een directere manier met jezelf en je eigen leven. Dit geeft ademruimte. Je komt uit je hoofd en meer in je lijf, wat energie en ontspanning geeft.
Module 2: HSP en stress
Wat is stress?
Stress is een disbalans tussen belasting en belastbaarheid, dus tussen wat er op je af komt in het dagelijks leven uit de buitenwereld of uit je eigen gedachten en in hoeverre je dit aan kunt. Bij stress wordt je lichaam in opperste staat van paraatheid gebracht om te vechten, vluchten of bevriezen voor ‘gevaar’ (‘gevaar’ kan in dit geval ook een concert zijn, waarbij je als HSP een overload aan geluid, flitsende lichten en indrukken van andere mensen ervaart).
Als HSP ervaar je sneller stress, doordat je zenuwstelsel meer ontvankelijk reageert op prikkels uit de omgeving, waardoor je dingen intenser waarneemt, voelt en verwerkt dan gemiddeld. Als jij 8 uur per dag in een drukke ‘kantoortuin’ werkt of in het onderwijs, waarbij je bijvoorbeeld een pauzesurveillance hebt met honderden kinderen om je heen, dan ligt mentale vermoeidheid na een werkdag op de loer. Je kunt dan het gevoel hebben de controle te verliezen, je voelt je niet gegrond of bij jezelf, je kunt hoofdpijn krijgen, je dizzy voelen of je emoties onderdrukken om het maar vol te houden. Bij aanhoudende stress blijft het lichaam in een staat van verhoogde paraatheid, wat kan leiden tot een overbelasting van het zenuwstelsel, met klachten als prikkelbaarheid, angst of slaapproblemen als gevolg.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er biologische verschillen zijn tussen het brein van een HSP en een niet-HSP. Voor een interessante video hierover klik je hier.
Eén van deze verschillen is dat de spiegelneuronen (gebieden in het brein die spiegelen wat we een ander zien doen (actie) of beleven (emotie)) in het brein van HSP’s veel actiever zijn dan die van niet-HSP’s. Hierdoor ben je als hoogsensitief persoon beter in staat om je in te leven in anderen en het perspectief en de emoties van de ander aan te voelen alsof die van jezelf zijn (empathie). Een gewelddadige film kijken kan moeilijk zijn: je voelt de gedachten en emoties van de hoofdpersoon helemaal mee en kan de stress ervan in je eigen lijf ervaren.
Zenuwstelsel in balans
Het is dus heel belangrijk om te leren om bij stress je zenuwstelsel weer in balans te krijgen.
In deze module leer je o.a. om het sympathische deel van je zenuwstelsel (actie) en het parasympatische deel (rust) goed op elkaar af te stemmen. Zo ervaar je meer kalmte, energie en ontspanning. Dankzij kennis en oefeningen m.b.t. het zenuwstelsel en dankzij twee hartcoherentietechnieken krijg je meer verbinding met jezelf en komen je hoofd, hart en lichaam weer in evenwicht.
Module 3: HSP en energie
Einstein zei het al: alles is energie. Alles vibreert en heeft een bepaalde frequentie. Alle materie, hoe klein ook, heeft een eigen trillingsfrequentie en zelfs onze gedachten (of ze nu positief of negatief zijn) hebben een energetische trilling. Dit is inmiddels in de kwantumfysica uitvoerig onderzocht en bewezen.
Wat heel gevoelig is voor deze vibratie, is het menselijk onbewuste. Dat merk je wellicht wel eens als je een ruimte binnenkomt en je direct gevoelens krijgt van vertrouwen, aantrekkingskracht of juist afstoting, afhankelijk van of er vlak daarvoor een harmonieuze sfeer of een ruzie in die ruimte was.
Wij zijn allemaal energie. Energie heeft een trilling. Die trilling wordt bepaald door wat we geloven en door onze gevoelens
en emoties. Wij hebben ook allemaal een energieveld om ons heen, ongeveer een armlengte ruim aan alle kanten.
Het energieveld van HSP’s is echter vaak veel ruimer, tot soms wel 3 meter. Geen wonder dat je als HSP vaak snel uit balans
bent in drukke en chaotische situaties: iedereen komt jouw persoonlijke ruimte binnen en je voelt de emoties van anderen
in jouw eigen bewustzijn. In situaties dat je je angstig of onveilig voelt, maak je je energieveld vaak nóg groter, door met je
aandacht en je zintuigen je omgeving af te speuren naar ‘gevaar’. Je kunt dus vaak pas ontspannen als iedereen om je heen
rustig en tevreden is.
In deze module kijken we o.a. naar wat jou energie kost (energielekken) en wat jou energie geeft (energiebronnen).
Daarnaast leer je hoe je je energieveld en bewustzijn beter kunt afstemmen in verschillende situaties. Je krijgt eenvoudige
oefeningen om je eigen energie goed te leren onderscheiden van die van de ander (mijn en dijn). Als je eigen energie en
uitstraling goed gecentreerd zijn, heb je veel minder last van alle prikkels om je heen en ben je meer verbonden met je eigen
kracht, creativiteit en intuïtie. Dat is het moment van kracht voor een HSP: dan leer je hoe je je energie en trilling zodanig
kunt richten dat de dingen die jíj wilt naar je toekomen. Hoe? Dat leer je in deze module.
Module 4 HSP: Valkuilen en kwaliteiten
Helaas is het zo dat HSP’s relatief vaker burn-out raken dan anderen. Uit internationaal onderzoek (Bergsma, 2019) blijkt dat 57% van de HSP’s een burn-out heeft (gehad), tegenover 15% gemiddeld van alle volwassenen. De oorzaak van dit hoge aantal burn-outs heeft te maken met de werking van het HSP brein in combinatie met hun grote verantwoordelijkheidsgevoel. HSP’s voeren hun werk accurater uit en schakelen (automatisch) altijd veel hersengebieden in. Dat kost veel tijd en energie, zeker als je als HSP niet voldoende rust neemt na inspanning. Dit doen veel HSP’s niet voldoende, sterker nog, ze gaan vaak nog harder werken om een project af te krijgen of de sfeer in een groep goed te houden, terwijl ze eigenlijk meer tijd nodig hebben dan anderen om te herstellen.
Valkuilen
Het grote verantwoordelijkheidsgevoel van HSP’s is een mooie eigenschap, tenzij je je té verantwoordelijk gaat voelen voor alles en iedereen om je heen. Dan gaat het meer tegen je werken en kun je er uitgeput door raken. Andere valkuilen van HSP’s zijn perfectionisme, zelfkritiek en het moeilijk kunnen stellen van gezonde grenzen.
Daarnaast is er zoals eerder genoemd, de neiging tot overprikkeling. Dit alles kan leiden tot stress, angst en een gevoel van uitputting. Het is dus belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt en een omgeving creëert die je ondersteunt, zodat je kunt herstellen van deze prikkels.
Kwaliteiten
Als HSP ben je zeer goed in staat om het grote geheel te zien: HSP’s observeren situaties eerst en kunnen vervolgens verbanden leggen met eerdere observaties, waardoor ze vaak dingen bedenken die anderen over het hoofd zien. Hierdoor en dankzij hun creativiteit, zien ze ook vaak meer mogelijkheden om een probleem aan te pakken.
HSP’s zijn vaak empathisch en kunnen zich gemakkelijk inleven in anderen. Ze zijn goede vrienden en kunnen oprecht en goed naar de ander te luisteren. HSP’s zijn ook vaak zorgzaam; dankzij hun sterke inlevingsvermogen kunnen ze anderen goed ondersteunen, ook zonder dat daar expliciet om wordt gevraagd. Hun intuïtie is vaak sterk ontwikkeld, waardoor ze unieke oplossingen kunnen bieden en intuïtief goede beslissingen kunnen nemen.
Als je je valkuilen en talenten als HSP ontdekt en beter begrijpt, kan dit meer zelfacceptatie en mildheid voor jezelf opleveren. Je kunt efficiënter omgaan met overprikkeling, je creativiteit optimaler benutten en je bent beter in staat om je passie en je doel te vinden.
Tot nu toe heb je als HSP waarschijnlijk wel manieren en beschermingstactieken gevonden om om te gaan met deze eigenschap. De vraag is: werken ze ook echt goed?
In deze module krijg je naast inzicht in je valkuilen en talenten ook een aantal ‘do’s & don’ts’ mee, die je gaan helpen om effectief om te gaan met je hoogsensitiviteit, zodat je de kwaliteiten ervan meer bewust kunt inzetten.
Praktische details:
Duur: 4 x 3 uur (4 dagdelen op 4 dagen)
Kosten: 325 euro per deelnemer
Data en locatie: volgens agenda of incompany
Aantal deelnemers: 4- 8 personen
Ik heb nog een vraag / ik wil meer informatie