Onderwijs: docenten
Mentale gezondheid
Bijna dagelijks lezen we in de media over jongeren met mentale gezondheidsproblemen; scholieren en studenten hebben het zwaar.
Mental health is een steeds belangrijker fenomeen voor jongeren, aangezien bijna de helft van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar sinds mei 2020 toenemende psychische problemen ervaart. De GGZ kan dit grote aantal nauwelijks aan, dus hoe mooi zou het zijn als er op scholen en universiteiten ook ingezet wordt op het geven van informatie aan leerlingen en studenten op het gebied van somberheid, zenuwachtigheid, in de put zitten, rust en kalmte én gelukkig zijn (de 5 aspecten die het CBS meet als het gaat om mentale gezondheid).
In mijn ogen is het cruciaal dat middelbare scholen, mbo’s, hbo’s en universiteiten niet alleen focussen op academische prestaties, maar ook een ondersteunende omgeving creëren waarin mentale gezondheid centraal staat; opdat de huidige generatie niet over 10 jaar hoeft te zeggen dat ze dit soort dingen nooit hebben geleerd op school…
Werkdruk onderwijspersoneel
Naast jongeren ervaart ook het onderwijspersoneel vaak een hoge mate van werkdruk en stress en zij hebben telkens weer te dealen met alles wat er in het onderwijs op hen afkomt. Daarom is het essentieel dat je ook aandacht besteedt aan je eigen mentale gezondheid: als je goed voor jezelf zorgt, kan je beter functioneren, waardoor je beter in staat bent om je leerlingen effectiever te ondersteunen.
Door docenten te voorzien van tools en technieken voor zowel hun eigen welzijn als dat van hun leerlingen en studenten, kunnen ze een positieve impact hebben op de schoolgemeenschap als geheel.
Vandaar dat mijn trainingen voor docenten dan ook vaak tweeledig zijn:
* Train-de-trainer: wat je leert in een workshop is voor jezelf én kan je direct aan je leerlingen of studenten doorgeven:
-Workshop: Stressles(s)
-Workshop: Optimaal begeleiden van examenleerlingen
-Training: Positieve Psychologie in het onderwijs
*Voor je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling
-Workshop of training: Hartcoherentie
Hieronder vind je gedetailleerde informatie over bovenstaande workshops en trainingen.
Workshop Stressles(s) (train de trainer)
Als bovenbouwmentoren herkennen we allemaal de stress die leerlingen hebben tijdens (school)examenperiodes. We willen graag helpen, maar we weten niet precies hoe. In deze interactieve workshop leer je hoe je in de praktijk de stress van leerlingen kunt verlichten, op basis van theoretische kennis en praktische oefeningen. Zo kan je je leerlingen beter en op maat begeleiden in stressvolle periodes.
Wat kun je verwachten?
• Theoretische inzichten: We gaan uit van het GGGG model uit de psychologie, dat verklaart hoe een gebeurtenis (examen) en je gedachten over deze gebeurtenis invloed hebben op je gevoel en gedrag. Je ziet dat leerlingen met bijvoorbeeld examenstress en perfectionisme anders denken en handelen dan leerlingen die totaal gedemotiveerd zijn. Dit vereist dus een andere vorm van begeleiding: voor de leerlingen met uitstelgedrag en demotivatie krijg je oefeningen om met hen te doen op het gebied van effectieve studiegewoontes, afleidingen, intrinsieke motivatie, prioriteiten stellen, plannen en time-management. Voor leerlingen die perfectionistisch zijn of veel piekeren, leer je tools om hen te begeleiden op het gebied van negatieve beperkende overtuigingen, de werking van het brein en hoe ze hun zelfkritiek kunnen verminderen door op een meer compassievolle wijze naar zichzelf te kijken.
• Praktische tools en oefeningen die direct toepasbaar zijn in individuele gesprekken en klassikale situaties. Bij het materiaal zit ook een 10-stappenplan om goed, effectief en realistisch te plannen én een aantal tips om black-outs of paniekaanvallen te voorkomen/tackelen.
Deze training voor mentoren heb ik ontwikkeld op basis van 12 jaar ervaring met het geven van examenstressreductietrainingen aan leerlingen van Mavo4, Havo5 en Vwo 6. De oefeningen en theorie zijn dus jaarlijks geoptimaliseerd en ik weet uit ervaring en vooral uit de feedback van de leerlingen dat ‘het werkt’. Ik ben er zelfs van overtuigd dat deze inzichten over het omgaan met druk en stress niet alleen nú belangrijk zijn voor leerlingen, maar dat het ook waardevolle levensvaardigheden zijn voor het omgaan met potentiële stress in de toekomst.
Praktische details van de workshop:
Duur: 2,5 uur
Aantal deelnemers: 8-18 personen
Locatie: incompany
Kosten: op aanvraag
Neem de stap om een positieve impact te maken op je leerlingen! Klik hieronder om je in te schrijven en/of om een vraag te stellen!
Workshop: Optimale begeleiding van examenleerlingen (train de trainer)
Deze training is ontwikkeld voor mentoren van leerlingen uit Mavo 4, Havo 5 en Vwo 6, die hun mentorleerlingen zo optimaal mogelijk willen begeleiden in de voorbereiding op examens en de examenperiode.
Thema’s die aan bod komen in deze training zijn:
-Omgaan met stress: hoe ziet jouw stress eruit?
-Uitstelgedrag, demotivatie, afleidingen
-Time management, plannen en prioriteiten stellen
-Piekeren en perfectionisme
- Vitaliteit: over gezonde voeding, regelmatig bewegen en herstelmomenten nemen in de weken voorafgaand aan het examen
-Hartcoherentie
-Zelfkritische gedachten reduceren
-Kennis over de werking van het brein en dit gebruiken om negatieve gedachten en gedrag te transformeren naar positieve en motiverende gedachten en gedrag.
Deze workshop is heel praktisch van aard en zet leerlingen aan om te reflecteren op hun eigen (studie)gedrag. De talloze oefeningen dragen bij aan snel kunnen bijstellen van gedrag: focus op hoe je optimaler kunt studeren én presteren!
De mentoren ontvangen een uitgebreide handleiding met al het materiaal en de oefeningen die ze met hun leerlingen in mentorlessen of kleinere groepen kunnen doen. Ook krijgen ze een leerlingboekje mee, dat ze aan de leerlingen uit kunnen delen.
Praktische details van de workshop:
Duur: 2,5 uur
Aantal deelnemers: 8-18 personen
Locatie: incompany
Kosten: op aanvraag
Zet de stap en maak een positieve impact op je leerlingen! Klik hieronder om je in te schrijven of een vraag te stellen!
Training: Positieve psychologie in het onderwijs (train de trainer)
Waarom zou je als docent een training volgen in de positieve psychologie?
Heel simpel: omdat aspecten als mindfulness, (zelf)compassie, positieve emoties, je kwaliteiten, waarden, doelen en motivatie essentieel zijn voor jezelf om goed en in je eigen energie voor de klas te staan, maar óók om dit aan leerlingen of studenten door te geven.
Positieve psychologie is een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie die zich richt op het versterken van wat mensen gelukkig en veerkrachtig maakt, in plaats van alleen het behandelen van psychische problemen. Het richt zich op het versterken van positieve kwaliteiten en het ontwikkelen van talenten. Iedereen heeft behoefte aan het ervaren van competentie, autonomie en verbondenheid: dit bepaalt in hoge mate je motivatie, inzet, doorzettingsvermogen, welbevinden én kans op succes.
Dit geldt voor zowel docenten als studenten, vandaar dat deze training gebaseerd is op het train de trainer principe en dus een dubbele doelgroep heeft:
-Deelnemers maken zich de theorie en oefeningen uit de positieve psychologie eigen, in eerste instantie voor zichzelf én tevens om later te doceren aan leerlingen/studenten.
-De leerlingen, studenten of collega’s aan wie de kennis en oefeningen doorgegeven worden door de deelnemers.
De training is actief en praktisch van aard en direct toepasbaar in de praktijk: de oefeningen en technieken kunnen zowel in een groep als aan individuen onderwezen worden.
Modules:
Deze training bestaat uit de volgende 4 modules van elk 2,5 uur:
1. Optimisme en positief denken
Optimisme, oftewel de neiging om de toekomst met hoop en vertrouwen tegemoet te zien, leert je om op een constructieve manier naar problemen te kijken en te focussen op oplossingen in plaats van op obstakels. Dit positieve denken bevordert veerkracht en helpt je beter om te gaan met tegenslagen.
2. Mindfulness
Mindfulness in het onderwijs stelt aandacht en bewustzijn centraal. Het helpt leerlingen om te leren ontspannen, zich te concentreren en beter om te gaan met stress. Door mindfulness-oefeningen kunnen zij hun emotionele veerkracht vergroten, sociale vaardigheden verbeteren en een positieve leeromgeving creëren. Hierdoor bevorderen ze hun algehele welzijn. Uiteraard geldt dit ook voor docenten.
3. Jouw kwaliteiten, waarden, doelen, motivatie
Wat zijn jouw waarden? Op basis waarvan leef/werk/leer je? Wat is je intrinsieke motivatie om aan de slag te gaan? Welke doelen kan je daarbij stellen? Hoe doe je dat én hoe houd je je hier ook daadwerkelijk aan ? Ben je je bewust van je eigen kwaliteiten en hoe kan je deze optimaal inzetten?
4. De kracht van zelfcompassie en positieve emoties
Wat is de invloed van zelfkritiek op je brein en op je lichaam? Door meer zelfcompassie te hebben en je positieve emoties als vreugde, liefde en trots te cultiveren, bouw je je veerkracht op, versterk je je relaties en ervaar je meer voldoening.
Traject: Modules zelf samenstellen voor jullie team
In bovenstaande training zit een logische opbouw qua bewustzijn en oefeningen.
Mócht jullie team liever zelf een traject samenstellen (bijv. met 2 van deze 4 modules óf na de 4e bijeenkomst nog een module hartcoherentie willen toevoegen), dan is dit zeker een mogelijkheid. Neem hiervoor even contact op:
Resultaten: wat ervaar je na deze training?
-Minder stress en minder piekeren
-Concentratieverbetering en betere focus op je doelen
-Je kan beter omgaan met emoties als (faal)angst, verveling, frustratie of boosheid
-Beter slapen
-Je probleemoplossend vermogen en prestatievermogen worden groter
-Positiever denken
-Je bent je bewust van jouw kwaliteiten en waarden
-Grotere motivatie
-Je bent milder naar jezelf en anderen en kan meer genieten
Praktische details van de training:
Duur: 4 modules van elk 2,5 uur (4 dagdelen op verschillende dagen)
Aantal deelnemers aan deze training: 8 - 16: personen
Locatie: incompany
Kosten: op aanvraag (ook afhankelijk welke modules het team kiest)
Vergroot je zelfbewustzijn én dat van je leerlingen met deze training! Klik hieronder om je in te schrijven en/of om een vraag te stellen!
Workshop of training: Hartcoherentie
In een wereld waarin de onderwijssector voortdurend onder druk staat, is het bevorderen van veerkracht onder zowel leraren als leerlingen essentieel. Een effectieve manier om deze veerkracht te versterken, is door middel van het trainen van hartcoherentie.
Wat is Hartcoherentie?
Hartcoherentie is een concept dat voortkomt uit de wetenschap van het hart en de emotionele regulatie. Het verwijst naar een staat van harmonie tussen hart, brein en emoties: het autonome zenuwstelsel is in balans, waardoor je je mentaal, emotioneel en fysiek helder en rustig voelt.
Door verschillende - zeer eenvoudige - ademtechnieken toe te passen, wordt de hartslag gereguleerd en ervaar je een alerte ontspanning, meer innerlijke rust en een verbeterde focus.
Je zelfregulerend vermogen wordt vergroot door dagelijks 5-15 minuten te oefenen met deze wetenschappelijk bewezen HeartMath technieken. Je kunt ze inzetten voor, tijdens en na een stresssituatie: dit versterkt je vermogen om in balans te blijven, zowel in werk- als privésituaties.
Scroll verder voor meer informatie over de workshop of de training hartcoherentie in het onderwijs!
-
Workshop Hartcoherentie onderwijs
Hartcoherentie in het onderwijs: in deze workshop leer je de basisprincipes van hartcoherentie. Je leert hoe het hart en de hersenen met elkaar communiceren en dat deze hart-brein connectie een grote invloed heeft op de executieve functies. Mooi ook om door te geven aan je leerlingen of studenten, als ze een prestatie neer moeten zetten en geen overzicht meer hebben! Ook leer je hoe het fysieke lichaam reageert op positieve emoties, wat een gunstig effect heeft op je veerkracht en gezondheid. Je krijgt de basis ademtechnieken aangereikt die je oefent terwijl je via een sensor aangesloten bent aan de biofeedback apparatuur op de laptop; zo zie je direct het effect van al dan niet coherent zijn.
Details workshop Hartcoherentie:
-Duur: 2,5 uur
-Kosten: op aanvraag
-Locatie: incompany
-Aantal deelnemers: 8-10 personen -
Training hartcoherentie onderwijs
In deze training leer je wat de invloed is van je gedachten en emoties op je hartritme en hoe je deze zelf kunt sturen, zodat je veerkracht, vitaliteit en prestaties toenemen. Je krijgt inzicht in de werking van emoties, attitude reset, hart-brein connectie, framing en coherente communicatie. Je oefent de bijbehorende technieken met de biofeedback apparatuur van HeartMath, waardoor je direct via het scherm van de laptop feedback krijgt over jouw mate van coherentie.
Deze training bestaat uit 4 modules:
Module 1:
Jouw energie en veerkracht bepalen op basis van je stress- en energiebronnenModule 2:
Inzicht in de hart-brein connectie en hoe je deze zelf kunt sturen voor meer helderheid en betere prestatiesModule 3:
De invloed van uitputtende en vitaliserende emoties op je hartritme en het effect hiervan op je veerkrachtDetails training Hartcoherentie:
-Duur en kosten: op aanvraag
-Locatie: incompany
-Aantal deelnemers: 8-10 personen
Resultaten na het oefenen met de hartcoherentietechnieken:
-Je basisniveau van stress gaat omlaag (ook al kom je van héél ver)
-Opgebouwde spanning herstelt zich
-Verbeteren van je persoonlijke performance
- Beter om kunnen gaan met werkdruk
-Een ontspannen alertheid
-Meer concentratie en betere focus
-Je voelt je mentaal en emotioneel stabieler
-Meer energie, vitaliteit en betere slaap
-Je voelt én bewaakt je grenzen beter
-Je hebt meer overzicht, kunt beter verbanden zien en kunt beter reflecteren
-Je kunt beter beslissingen nemen, op basis van ratio én intuïtie
Door de focus op het versterken van de verbinding tussen hart en brein, kan je je eigen veerkracht vergroten én deze aanmoedigen bij je leerlingen. In een tijd waarin mentale gezondheid en welzijn steeds belangrijker worden, biedt hartcoherentie een krachtige tool om een positieve impact te maken in ons onderwijs.
Enthousiast geworden?
Schrijf je in voor de workshop of training hartcoherentie of neem contact op voor een hartcoherentietraining op maat voor jullie team!
Vitaler met Veerkracht?
Bekijk de video van HeartMath over veerkracht:
hier zie je wat emoties met je hartritme doen
en welke invloed dit heeft op je functioneren
en persoonlijke effectiviteit:
Jij coherent, leerlingen coherent?? —> JA!
Eén van de belangrijkste doelen van mijn workshop en training Hartcoherentie is om je handvatten te geven om veerkracht in het onderwijs te vergroten. In plaats van te reageren op stressvolle situaties vanuit frustratie of angst, leer je hoe je in een staat van coherentie kan blijven. Dit helpt niet alleen om beter om te gaan met uitdagingen, maar stelt je ook in staat om een positieve omgeving te creëren voor je leerlingen: een geweldig ‘bij-effect’ van een coherente docent, want het heeft ook invloed op de klas dankzij sociale coherentie. Bekijk hier meer over in onderstaand filmpje:
Bericht voor mentoren, decanen, studentbegeleiders:
Wellicht interessant om ook een kijkje te nemen op de pagina met leerling/studentworkshops voor als je meerdere leerlingen/studenten met dezelfde problematiek hebt (bijv. demotivatie of examenstress).
Deze workshops worden op locatie gegeven. worden.