Training: Het Beste uit de Positieve Psychologie
De positieve psychologie is een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie die zich richt op het versterken van wat mensen gelukkig en veerkrachtig maakt, in plaats van alleen het behandelen van psychische problemen. Het richt zich op het versterken van positieve kwaliteiten en emoties en op het ontwikkelen van je talenten. Iedereen heeft behoefte aan het ervaren van competentie, autonomie en verbondenheid: dit bepaalt in hoge mate je motivatie, inzet, kans op succes én je welbevinden.
Dus: ben je er aan toe om meer bewust te gaan leven? Meer mindful? Met meer aandacht en compassie voor jezelf en de mensen om je heen? De dingen te kiezen en te doen waar je gemotiveerd voor bent?
In deze training van 4 bijeenkomsten leer je de meest efficiënte aspecten uit de positieve psychologie op een praktische manier in je leven te integreren: mindfulness, waarden/doelen/motivatie, zelfcompassie en het vergroten van je positieve emoties.
Resultaten:
Je leert effectieve technieken om je aandacht en veerkracht te vergroten, waardoor je beter kunt omgaan met stress en tegenslagen. Daarnaast trainen we een positieve mindset, wat leidt tot verbeterde mentale gezondheid en meer tevredenheid in het dagelijks leven.
Door het aanleren van doelgerichtheid en het ontdekken van persoonlijke sterktes, zal je een verhoogd welzijn en zelfvertrouwen ervaren en zal je meer motivatie hebben om je doelen te bereiken.
In de module zelfcompassie word je gestimuleerd om vriendelijker naar jezelf te zijn en de druk van zelfkritiek te verminderen. Dit bevordert emotioneel welzijn en gezondere relaties.
Positieve emoties trainen bevordert je veerkracht, verbetert mentale gezondheid, verhoogt je levensgeluk en versterkt je sociale relaties. Ook je creativiteit en productiviteit worden gestimuleerd.
Module 1: Mindfulness
Mindfulness, oftewel het trainen van je aandacht, is de kunst van het volledig aanwezig zijn in het moment, zonder oordeel. Door je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties te observeren, leer je beter om te gaan met stress, angst en dagelijkse uitdagingen. Mindfulness is een makkelijke manier om meer bewust en aandachtig te leven, wat op zich een grote steun kan zijn in een wereld waarin je vaak wordt overspoeld door prikkels van buitenaf én van binnenuit.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat mindfulness vele voordelen heeft. Mensen die regelmatig mindfulness beoefenen, ervaren vaak
-Vermindering van stress, angst en depressieve symptomen
-Toename van emotionele veerkracht
-Betere concentratie
-Verbetering van slaapkwaliteit
-Groter gevoel van rust en helderheid
-Een positievere mindset en
-Verhoging van het gevoel van welzijn en algehele tevredenheid met het leven.
Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om bewuster om te gaan met je emoties en relaties, wat leidt tot een betere verbinding met jezelf en met anderen.
In deze module leer je technieken om je aandacht te focussen op het hier en nu. Dit gebeurt vaak door middel van ademhalingsoefeningen, bodyscans (oefeningen die je meer bewust maken van je lichaamsgevoel) en meditaties. Het doel is om bewust te worden van je gedachten en gevoelens zonder hierover te oordelen. Dit helpt je om een beter begrip van je eigen emoties te ontwikkelen en geeft je de mogelijkheid om in lastige situaties adequaat te reageren in plaats van te oordelen vanuit je automatische patronen. De oefeningen zijn eenvoudig, praktisch en direct toepasbaar in je dagelijkse werk- en privéleven.
Resultaat? Je ervaart meer balans en rust in je leven en je relatie met jezelf en anderen verbetert!
Module 2: Waarden, doelen en motivatie
Waarden, doelen en motivatie zijn cruciale elementen in de positieve psychologie, die zich richt op het bevorderen van welzijn en levensgeluk.
Waarden vormen de fundamenten van ons gedrag; welke waarden zijn voor jou belangrijk in je leven? Enkele voorbeelden: eerlijkheid, respect, succes, schoonheid, liefde, avontuur, veiligheid, vertrouwen en humor. Wanneer je je leven afstemt op je waarden, voel je je meer vervuld en tevreden. Je wordt je in deze module bewust van wat jouw top 5 waarden zijn, maar je krijgt ook inzicht in wat je soms tegen houdt om vanuit je waarden te leven. Dit inzicht kan een groot effect hebben op de doelen die je stelt in je leven.
Doelen spelen een essentiële rol in dit proces. Ze geven richting aan je leven en helpen je om je waarden in actie om te zetten. Het stellen van haalbare, betekenisvolle doelen kan je motiveren en je gevoel van eigenwaarde vergroten. Doelen kunnen zowel op korte als lange termijn zijn, geven focus, energie en motivatie en ze helpen om dingen die we willen bereiken te manifesteren. In deze module leer je concrete doelen te stellen die gebaseerd zijn op jouw waarden én je krijgt praktische tips hoe je die doelen ook daadwerkelijk kunt bereiken.
In deze module leer je ook hoe je je behoefte aan competentie, autonomie en verbondenheid kunt vergroten, wat een directe invloed heeft op je motivatie. Motivatie is de drijvende kracht achter al je acties. Intrinsieke motivatie (het verlangen om iets te doen omwille van de activiteit zelf) is vaak effectiever en duurzamer dan extrinsieke motivatie, waarbij externe beloningen een rol spelen. Door je intrinsieke motivatie te versterken, kan je een leven leiden dat meer in lijn is met je waarden en doelen, wat bijdraagt aan je algehele welzijn en een gevoel van vervulling.
In de positieve psychologie is het samenspel van deze elementen essentieel voor persoonlijke groei en geluk.
Module 3: Zelfcompassie
In onze maatschappij zijn we vaak hard voor onszelf. We stellen hoge eisen en geloven dat we alles perfect moeten doen om gelukkig te zijn. Deze druk kan leiden tot zelfkritiek: negatieve zelfpraat en een verstoring van ons zelfbeeld.
Zelfcompassie is precies het tegenovergestelde, namelijk het vermogen om vriendelijk en begripvol naar jezelf te kijken, vooral in momenten van falen, pijn of stress. Het helpt je om naar jezelf te kijken met dezelfde mildheid die we voor een goede vriend zouden hebben. Zelfcompassie bestaat uit drie aspecten: zelfvriendelijkheid, gemeenschappelijkheid en mindfulness. Zelfvriendelijkheid houdt in dat we onszelf niet veroordelen, terwijl gemeenschappelijk ons herinnert aan dat iedereen wel eens kampt met ‘worstelingen’ in het leven. Mindfulness zorgt ervoor dat we onze gedachten en gevoelens kunnen opmerken zonder erdoor overweldigd te worden.
Wetenschappelijke studies van o.a. Kristin Neff tonen aan dat zelfcompassie kan leiden tot een vermindering van angst en depressie, terwijl het ook je welzijn en veerkracht vergroot. Door vriendelijker voor jezelf te zijn, kan je beter omgaan met stress en uitdagingen, wat je in staat stelt om positiever in het leven te staan. Bovendien bevordert zelfcompassie je relaties met anderen, omdat het je helpt empathie te ontwikkelen en vanuit een authentiekere plek te verbinden.
In deze module ervaar je wat het verschil is tussen kritisch met jezelf omgaan en met zelfcompassie naar jezelf te kijken. Je krijgt veel oefeningen mee om zelfcompassie ook in je dagelijks leven te integreren, waardoor je fysieke en emotionele vitaliteit toenemen. De kans is ook groot dat je interactie en verbinding met anderen verbetert en je een meer algeheel gevoel van tevredenheid ervaart
Module 4: Positieve emoties
Positieve emoties zijn krachtig en hebben een diepgaande invloed op zowel onze mentale als onze fysieke gezondheid. Wanneer we ons blij, dankbaar of tevreden voelen, stimuleren deze emoties de afgifte van gelukshormonen zoals serotonine en endorfine. Studies tonen aan dat mensen die vaak positieve emoties ervaren een sterker immuunsysteem en een lager risico op chronische ziekten hebben. Daarnaast hebben positieve emoties invloed op je stressrespons. Ze verlagen de productie van stresshormonen, waardoor je mentale veerkracht toeneemt. Dit betekent dat je beter in staat bent om om te gaan met tegenslagen en uitdagingen, wat bijdraagt aan een gezondere levensstijl.
In deze inspirerende module gaan we dieper in op de kracht van positieve emoties en leer je hoe je een hoger niveau van bewustzijn en welzijn kan bereiken, door middel van de emotieschaal van Dr. David Hawkins. De emotieschaal is een waardevol hulpmiddel dat je inzicht biedt in de verschillende emotionele staten die we kunnen ervaren, van lage frequentie -emoties zoals angst, schaamte en verdriet, tot hoge frequentie -emoties als vreugde, liefde en compassie. Deze positieve emoties zijn niet alleen fijn om te ervaren, maar bieden ook veel voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid, o.a. doordat ze een positieve invloed hebben op je hormoonhuishouding én uiteraard op je humeur.
Tijdens deze workshop leer je meer over de essentiële begrippen van de emotieschaal. Zo leer je hoe negatieve emoties je kunnen afleiden van je werkelijke potentieel en je welzijn in de weg staan. Door je bewust te worden van jouw huidige emotionele staat, kun je jezelf richting de hogere frequenties leiden.
Is dit te trainen? Jazeker! Dat gaan we doen in deze module: je gaat inzien hoe negatieve emoties je kunnen afleiden en je welzijn in de weg staan. Je wordt je bewust van jouw huidige emotionele staat en je zal technieken aanleren om positieve emoties als dankbaarheid, compassie en liefdevolle vriendelijkheid te cultiveren. Je zult ontdekken hoe je deze emoties kunt integreren in je dagelijks leven, wat niet alleen je eigen welzijn vergroot, maar ook een positieve impact heeft op je omgeving en relaties.
Praktische details:
Duur: 4 x 3 uur (4 dagdelen op 4 dagen)
Kosten: 325 euro per deelnemer
Data en locatie: volgens agenda of incompany
Aantal deelnemers: 8-18 personen
Extra mogelijkheden voor een training incompany:
Je kunt deze modules ook combineren met modules van de hartcoherentietraining in een zelf samen te stellen traject (zie onderaan op de pagina training).